Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

Παγωτό μαστίχα



Το πλέον διαδεδομένο και αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους γλυκό του καλοκαιριού! Παγωτό!
Μόνο που στη συγκεκριμένη συνταγή, το άρωμα και τη γεύση της μαστίχας, το δίνουν οι γνωστές “παλιομοδίτικες” καραμέλες που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ σε βαζάκι!


Χρειαζόμαστε:


250 γραμμάρια (καθαρό βάρος) καραμέλες μαστίχας ψιλοκοπανισμένες

3/4 φλιτζανιού τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 αβγά

1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος χτυπημένη παχύρρευστη (όχι σαντιγύ)


Η πρώτη μας δουλειά, είναι να θρυμματίσουμε τις καραμέλες, να γίνουν σαν σκόνη (όσο μπορούμε). Γι’ αυτό, λίγες – λίγες τις βάζουμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι. Τυλίγουμε το σακουλάκι καλά με μια χοντρή πετσέτα κουζίνας και πάνω σε μια επιφάνεια πέτρινη ή μαρμάρινη (πάντως όχι πάνω στο τραπέζι!) κοπανάμε με κάτι βαρύ -μη γελάσετε, εγώ πήρα από την αποθήκη με τα εργαλεία τη βαριοπούλα…:))) -το σακουλάκι! Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι καραμέλες θα θρυμματιστούν. Δεν χρειάζεται να γίνουν και εντελώς σκόνη.


Πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν – μαρί) τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι με τις κοπανισμένες καραμέλες, το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι το μίγμα να ζεσταθεί και οι καραμέλες να λιώσουν (μπορεί να μην λιώσουν τελείως, μην σας ανησυχεί αυτό).

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το μίγμα, να μην έχει κομματάκια από άλιωτη καραμέλα μέσα. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών και χτυπώντας με σύρμα τους κρόκους, ρίχνουμε σ' αυτούς σιγά – σιγά ανακατεύοντας, το χλιαρό μίγμα γάλακτος και λιωμένης καραμέλας. Όταν πια θα έχει κρυώσει εντελώς, προσθέτουμε ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις την κρέμα γάλακτος (αν δεν έχουμε κρέμα γάλακτος μπορούμε να κάνουμε μια πονηριά: χτυπάμε στο μπλέντερ μισή ποσότητα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και μισή ποσότητα ανθότυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, μέχρι να γίνει ένα λείο και πηχτό μίγμα, που να θυμίζει παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Αυτό το κάνω συνήθως για τα παγωτά, όπου χρειαζόμαστε σαντιγύ σφιχτή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυθεντική κρέμα γάλακτος).

Τέλος, προσθέτουμε τα ασπράδια των αβγών χτυπημένα σε μαρέγγα. Θέλει πολύ απαλό ανακάτεμα, ίσα – ίσα να αναμιχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη. Η διαδικασία είναι γνωστή, αν δεν έχουμε παγωτομηχανή (που θα πάει, θα αποκτήσω κάποια στιγμή!!!)δηλαδή, μετά από μισή ώρα, βγάζουμε το μίγμα του παγωτού και το χτυπάμε στο μπλέντερ λίγο – λίγο.

Μετά από μία ώρα το ξαναβγάζουμε και το χτυπάμε με τον ίδιο τρόπο.

Επαναλαμβάνουμε τα «χτυπήματα» αυτά για όσες περισσότερες φορές μπορούμε με διάστημα μιας ώρας περίπου μεταξύ τους (ξέρω, πρέπει να είμαστε όλη μέρα σπίτι…)
Πιστέψτε με όμως, αξίζει τον κόπο, το παγωτό θα λιώνει στο στόμα…

Σερβίρουμε το παγωτό με μπισκοτάκια μαστίχας, φρέσκα φρούτα, ή ότι άλλο μας αρέσει! Και σκέτο είναι μια χαρά!

12 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι άρωμα που θα έχει!! Βάζω το βύσσινι βάζεις το παγωτό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό με τις καραμέλες δεν το είχα σκεφτεί!!!
    Μπράβο πολύ ξεχωριστώ!!!
    Κια όπως λέει και η Λίλα που βάζει τα βύσσινα ...ας βάλω εγώ τα κουταλάκια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To πιστεύεις ότι δεν έχ δοκιμάσει τέτοιες καραμέλες??!Ξέρω ποιες είναι, αλλά ποτέ δεν έτυχε!Και τη γεύση μαστίχας τη λατρεύω!Ειδικά σε παγωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι πρωτότυπο παγωτό! Φαντάζομαι το άρωμα και τη γεύση του και μου τρέχουν τα σάλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ θα χρειαστώ τη διπλή δόση καραμέλας, διότι τη μια δόση θα την κρατσανίσω όσο φτιάχνω το παγωτό!!!!
    και δεν είμαι ακόμη πεθερά!!!!!!!
    διότι τις καραμελες αυτές τις λένε της πεθεράς, βάζει μια στο στόμα και μέχρι να λιώσει η καραμέλα το βουλώνει, έχει και πολλές γωνίες δε μπορεί να μιλήσει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Λίλα πραγματικά με βύσσινο θα είναι μούρλια! Δέχομαι την προσφορά σου! :)))

    @ Έυα σ' ευχαριστώ! Φέρε κουταλάκια για όλους! :))
    Φιλιά κι από μένα!

    @ Αθηνά κι εγώ τις έβλεπα αυτές τις καραμέλες στο σούπερ μάρκετ και δεν αποφάσιζα να τις αγοράσω. Επειδή μία μία θα αργούσα να τις φάω, σκέφτηκα να τις αξιοποιήσω έτσι!

    @ Big Mama σ' ευχαριστώ! Οι καραμέλες αυτές που είναι από μόνες τους πολύ αρωματικές, δίνουν όντως έντονο άρωμα στο παγωτό!

    @ Γαστερόπληξ αυτό με τις "καραμέλες της πεθεράς" δεν το ήξερα! Ίσως μου φανεί χρήσιμο για το μέλλον, χε, χε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά με "πάτησες" πάνω στον κάλο τώρα!!!
    Μαστίχα και παγωτό μαζί σ' ένα;
    Γιατί κυρά μου...
    Και δεν προλαβαίνω να φτιάξω τίποτε τούτο το διάστημα.
    Την δροσιά του και το άρωμά του να 'χεις πάντα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Πηνελόπη σ' ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά!

    @ Κική, προσπαθώ! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φανταστική πρόταση!=)
    Μ΄αρέσει ιδιαίτερα η μαστίχα και οι συγκεκριμένες καραμέλες, οπότε θα δοκιμαστεί άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Cibus σ' ευχαριστώ! Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να σ' αρέσει! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή