Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΠΥΡΕΣ


Επί σειρά ετών, νόμιζα ότι η μπύρα, ήταν ταυτόσημη με δύο λέξεις: Amstel και Heineken.

Τώρα ξέρω πόσο λάθος έκανα… Ο κόσμος της μπύρας είναι πολύ πιο πλούσιος και κάνει για όλα τα γούστα! Εδώ και αρκετά χρόνια, τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και ειδικά τα μεγάλα, φέρνουν μπύρες από όλο τον κόσμο, διαφόρων ειδών και κατηγοριών, αλλά επίσης έχουν δημιουργηθεί και ελληνικές μικροζυθοποιίες που παράγουν αξιόλογες μπύρες, εφάμιλλες αυτών του εξωτερικού.

Update: Οι καλύτερες μπύρες γίνονται ακόμα πιο καλές εδώ και εδώ!


Προσωπικά, το έναυσμα για να ασχοληθώ περισσότερο με τη μπύρα, μου το έδωσε ένα ταξίδι στο Βέλγιο, όταν μπαίνοντας σε ένα τυχαίο σούπερ μάρκετ, είδα τόσες πολλές μπύρες -πάμφθηνες σε σχέση με την τιμή που έχουν εδώ- με γεύσεις φρούτων, μοναστηριακές με επαναζύμωση και περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς, weiss, δηλαδή από σιτάρι αντί για κριθάρι με πιο γλυκιά και ήπια γεύση… και άλλες πολλές…

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, ψάχνοντας διάφορες -ασυνήθιστες και μη- μπύρες και δοκιμάζοντας ότι τραβούσε την προσοχή μου, ξεχώρισα αυτές που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση και έγιναν οι προσωπικές αγαπημένες:

Hoegaarden


Θολή μπύρα, η πιο αντιπροσωπευτική του είδους «white beer» στο Βέλγιο. Η γεύση της είναι ελαφριά, φρουτώδης και κάπως «φουντουκένια». Το άρωμά της επίσης φρουτώδες και θυμίζει σιτάρι (το βασικό της συστατικό). Νομίζω ότι η συγκεκριμένη μπύρα, θα μπορούσε μια χαρά να συνοδεύσει ελαφριά γλυκά, όπως τάρτες φρούτων!


The Forbidden Fruit


Από το Βέλγιο και πάλι (της ίδιας εταιρείας που βγάζει την Hoegaarden) . Σκούρα βαθυκόκκινη μπύρα, υψηλόβαθμη σε αλκοόλ (8,8 %) που όμως είναι αρκετά γλυκιά, «θερμή» και φρουτώδης καθώς πίνεται.


Duvel


Άλλη μια βέλγικη δυνατή (8,5%) αλλά ισορροπημένη μπύρα, με αρώματα λεμονιού και αχλαδιού και καθαρή, μεστή γεύση με ένα ελάχιστο «τσίμπημα» στο τελείωμα. Έχει πολύ πλούσιο αφρό, γι’ αυτό πρέπει να «ξεκουραστεί» για λίγο στο ποτήρι. Για ειδικές στιγμές και περιστάσεις…


Duchesse de Bourgogne


Τη δοκίμασα στο Βέλγιο. Δεν την έχω βρει ακόμα στην Ελλάδα (τη βρήκα, τη βρήκα!). Φλαμανδική, κόκκινη μπύρα, τύπου «ale». Τόσο το άρωμα, όσο και η γεύση, μου θύμισαν ξίδι μπαλσάμικο… Στη γεύση θυμίζει και κεράσι, αλλά έχει και μια οξύτητα που την φέρνει πολύ κοντά στο κόκκινο ξηρό κρασί, παρά στη μπύρα… Σίγουρα για πολύ ιδιαίτερα γούστα και εκπαιδευμένους ουρανίσκους. Ιδιαίτερη και ασυνήθιστη.


Criolos


Αυτή κι αν είναι ασυνήθιστη! Μπύρα που ζυμώνεται με κακάο!!! Τη βρήκα τυχαία, σε ένα μάλλον ψαγμένο delicatessen :-). Παράγεται από το ζυθοποιείο Schützenberger, στην Αλσατία. Πετυχαίνει μια πολύ καλή ισορροπία, τόσο στη γεύση της μπύρας όπως την ξέρουμε, όσο και σ’ αυτήν της σοκολάτας!
Θα μπορούσε μάλλον γι αυτό, να γίνει η αγαπημένη κοριτσίστικη μπύρα :-)


Schlenkerla


Γερμανική, καπνιστή μπύρα lager! Έχει πραγματικά και έντονα καπνιστή γεύση και άρωμα και μπορεί να βρει τη θέση που της ταιριάζει στο τραπέζι, συνοδεύοντας άψογα καπνιστά τυριά, αλλαντικά και ψάρια. Κάπως δυσεύρετη στην ελληνική αγορά, αλλά όχι και ανύπαρκτη…


Franziskaner


Η προσωπική αγαπημένη weiss beer. Γερμανική, με άρωμα και γεύση φρούτων και σιταριού, όπως όλες οι weiss άλλωστε. Πίνεται πάρα πολύ ευχάριστα και υπάρχει σε 3 τύπους: Franziskaner Kristall (διαυγές, διάφανο χρώμα), Franziskaner Hefe Weissbier (ξανθιά) και Franziskaner Dunkel (σκούρα).


Guinness


Η πιο διάσημη μπύρα στην Ιρλανδία (δικαίως), δεν χρειάζεται συστάσεις… Με το γνωστό σκούρο χρώμα και γεύση που θυμίζει καφέ εσπρέσσο, συνοδεύει μια χαρά γλυκά με πικρή σοκολάτα. Ευτυχώς, είναι πλέον αρκετά εύκολο να τη βρούμε στην αγορά.

Και μια γρήγορη κι εύκολη συνταγούλα για ένα κοκτέιλ: Σε ένα μεγάλο ποτήρι νερού, ρίχνουμε σιγά – σιγά, ίσες ποσότητες από μπύρα Guinness και coca cola έτσι ώστε το ποτήρι να γεμίσει κατά τα 3/4. Ρίχνουμε κι ένα σφηνάκι λικέρ αμαρέτο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Φυσικά και μια καλή μπύρα δεν χρειάζεται να ανακατευτεί με οτιδήποτε άλλο, αλλά μια στο τόσο, μπορούμε να δοκιμάζουμε και κάτι διαφορετικό…


Πειραϊκή


Από την Πειραϊκή Μικροζυθοποιία, ελληνική μπύρα ανώτερης γεύσης και ποιότητας. Παράγεται σύμφωνα με το Γερμανικό «Νόμο περί Καθαρότητας» με φρέσκα και βιολογικά υλικά. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους : Pils και Pale Ale. Προσεχώς, αναμένεται και η Weiss. Η Pale Ale που δοκίμασα έχει καθαρή, δροσερή και πολύ ευχάριστη γεύση. Είναι πραγματικά μια ελληνική μπύρα υψηλών προδιαγραφών!


Να και η μαύρη της Πειραϊκής, μάλλον η πιο πρόσφατη κυκλοφορία. Είναι κάπως νερουλή και αφήνει μια ξινή αίσθηση. Θα μπορούσε να είναι μια ικανοποιητική μαύρη μπύρα, πολύ κοντά σε μια καλή porter αλλά θέλει ακόμα δουλειά η συνταγή της.


Royal Ionian


Από την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία. Η Κέρκυρα έχει προχωρήσει πλέον περισσότερο από το λικέρ κουμ –κουάτ και στο χωριό Αρίλλας, στα βόρεια του νησιού, δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής μπύρας. Και οι 2 τύποι που δοκίμασα (lager και pilsner) ήταν προσεγμένοι με πολύ ικανοποιητική γεύση. Δεν ξέρω κατά πόσο τη βρίσκουμε εκτός Κέρκυρας…
Επειδή αν δεν παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας, θα πέσει να μας πλακώσει…:-)

16 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά! πρώτα από όλα με υγεία και κατόπιν με όμορφες δημοσιεύσεις και ... μπυροποσίες!
    Την Δούκισσα της Βουργουνδίας μπορούμε πλέον να την βρούμε στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς για εσάς τους πρωτευουσιάνους... μόνο στη Θεσσαλονίκη!! Πράγματι πολύ ιδιαίτερη και εξαιρετική ετικέτα.
    Χαίρομαι που φιγουράρει ο τοίχος του σπιτιού μου πίσω από τις φωτογραφίες της Κερκυραϊκής μικροζυθοποιίας με τις Ionian Lager & Ionian Pilsener.
    Πάντως τελείως πληροφοριακά, η Κερκυραϊκή μικροζυθοποιία έχει βγάλει από το καλοκαίρι άλλες δυο ετικέτες απαστερειωτες και πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες. Την Corfu real ale bitter και την Corfu real ale special. Για μια κόμη φορά.. εμείς οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας μπορούμε να τις δοκιμάζουμε όποτε το θελήσουμε, μιας και αυτές τις ετικέτες μπορούμε να τις βρούμε στην πόλη μας...
    Από άλλες ελληνικές ετικέτες προτείνω ανεπιφύλακτα την Septem pale ale από την ζυθοποιία Septem στην Εύβοια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά και από μένα! Την Corfu real ale bitter και την Corfu real ale special τις έχω δει, απλά δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα! Όσο για την συμπρωτεύουσα, γαστρονομικά, είναι πολύ ανώτερη από την πρωτεύουσα...:-)
    Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kalispera! Menw Ollandia ki exw dokimasei tis perissoteres mpyres pou exeis anartisei sto blog sou. Einai ekpliktiko to poso fthines einai edw, exeis dikio gia thn Ellada kai tis times. Anypoforo! Sto blog mou exw grapsei ena post gia mia mpyra apo manitaria Shiitake metaksy allwn pou vrika se ena food event.Einai apisteuti! Dystyxws den yparxei stin Ellada.
    To blog sou einai yperoxo, tha to ksanaepiskefthw!
    Kali xronia sou euxomai me ygeia kai kalo fagito!
    Magda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Μάγδα καλωσόρισες! Είδα και εγώ το δικό σου blog, είναι επίσης πολύ ωραίο!
    Η μπύρα με τα μανιτάρια Shiitake μου έκανε τρομερή εντύπωση! Μακάρι να μπορούσα να τη δοκιμάσω. Κάθε χώρα όμως με τα δικά της...
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σου εύχομαι κι εγώ καλή χρονιά και ότι επιθυμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή ενημέρωση για τις μπύρες!Θα το δείξω και στον φίλο μου που θα του αρέσει πολύ!(Αθηνά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην υγειά σου βρε Σεφούλα, να σαι καλά για τη τόσο κατατοπιστική ανάρτηση.
    Ξέρω κάποιους που θα χαρούν πολύ....
    Με όλα αυτά, στο τέλος δίψασα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο το ποστ με τις μπύρες. Μέρες το βλέπω και θέλω να σχολιάσω.
    Κανα δυοα πό αυτές που αναφέρεις τις έχω δοκιμάσει κι εγώ. Τια καλύτερες μπύρες τια είχα πιει στο Βέλγιο και στην Τσεχία. και στη Γερμανία φυσικά. Εκείνη που είχα ξεχωρίσει εγώ στο Βέλγιο και την έβρισκα και στην Ελλάδα, ήταν η ξανθιά Λεφ. Δοκίμασέ τη αν τη βρεις. Δεν ήξερα ότι η Κέρκυρα κάνει και μπύρα. Και στην Αθήνα έχετε μικρής παραγωγής ζυθοποιία, την Κραφτ. Αν πάς στη μπυραρία της (Αλεξάνδρας, Χαλάνδρι) πιστεύω ότι θα φύγεις ικανοποιημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Αθηνά, σ' ευχαριστώ! Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί η μπύρα, θεωρείται πιο πολύ "ανδρική" απ' ότι γυναικεία... Εμένα μου αρέσει πολύ κι όλες σχεδόν τις ώρες!

    @ Εύη, να 'σαι καλά! Ήθελα πολύ καιρό να κάνω αυτό το αφιέρωμα. Έχω και μεγάλη συλλογή από καπάκια! Στην υγειά μας!

    @ Κική, ενημερωμένη σε βρίσκω! Κι αυτές που αναφέρεις τις έχω δοκιμάσει! Έκανα εδώ αναγκαστικά λόγω χώρου, ένα top ten :-)
    Η Τσεχία είναι επίσης χώρα με παράδοση στην μπύρα, μάλλον λόγω των πολλών πηγών που έχει.
    Α, την Craft, την έχω χτίσει...:-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχαχα! Λες να έχουμε συναντηθεί στην Κραφτ; Χαχα!
    H μπυρα μου αρέσει πολύ, αλλά δεν πίνω συχνά. Και ξέρεις γιατί; Γιατί το καλοκαίρι, θέλω να την πίνω και να μου πέφτουν τα δόντια από την παγωμάρα της και τέτοια θερμοκρασία μπύρας εδώ το καλοκαίρι, δεν βρίσκεις. Άσε που από την πολλή κατανάλωση, είναι οι περισσότερες άψητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Κική, δεν αποκλείεται να έχουμε συναντηθεί εκεί και που ξέρεις, μπορεί να ξανασυναντηθούμε και στο μέλλον :-)
    Στις δυνατές κυρίως μπύρες, η πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να "σκεπάσει" κάπως τη γεύση και το άρωμά τους, αλλά τα πάντα είναι και θέμα γούστου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ (σε όλα) αλλά έλα που δεν μπορώ τη ζεστή μπύρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Κική χαίρομαι που συμφωνούμε! :-)
    Παγωμένη μπύρα, όπως ζεστή σούπα... Ε, κάποια πράγματα είναι στάνταρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. geia su dark chef! poly wraio to blog su! xali dynamh k synexeia gia ti nea xronia euxomai!

    omorfo to post me tis mpyres! kai paizei k Ellada mesa, xexe! etsi, na sthrizoume k ta tou oikou mas :)
    tha dokimasw to kokteil pou anafereis gia ti Guinness (poia etiketa xrhsimopoieis den grafeis, ypothetw thn original) me thn prwth eukairia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Hallo Dokimos! Ναι, χρησιμοποιώ την original ετικέτα για το κοκτέιλ με τη Guinness.
    Ευχαριστώ για το "πέρασμα" από το blog μου και τα καλά λόγια! Εδώ κερνάω μπύρες, κοκτέιλ, γλυκά, φαγητά... Όλοι ευπρόσδεκτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πολυ ωραια αναρτηση και πολυ ωραιο blog καλως σε βρηκα!!! οσο για τις μπυρες η Franziskaner ειναι κορυφη οπως και η ιταλικη περονι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Pansofix καλώς σε βρίσκω! Καλή είναι και η Peroni, η Franziskaner είναι η weiss που προτιμώ τώρα τελευταία, αν και έχει κάπως εξαφανιστεί από την αγορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή